29 Νοε 2014

Εξολοθρευτές - Ενδιαφέρουσα Προσθήκη

Οι "Εξολοθρευτές", αναφέρθηκαν ως ένα παιχνίδι εξάσκησης δεξιοτήτων στο basket. 
Αφού έχουν διδαχτεί και έχουν παιχτεί με την ... κλασική τους μορφή και αφού ίσως έχουν γίνει λίγο πιο απαιτητικοί, όπως για π.χ. να σφυρίζονται τα "βήματα" ή το "άκυρο πήδημα" ή η "διπλή ντρίπλα", μια νέα αλλαγή στους κανονισμούς, δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αγωνία και πάντα ... ευχαρίστηση στους μαθητές/αθλούμενους.


Έτσι, όταν ένας παίχτης από την Ομάδα Α πετυχαίνει καλάθι, όχι μόνο "εξολοθρεύει" τον αντίστοιχο αντίπαλο παίχτη από την Ομάδα Β, αλλά ταυτόχρονα, "σώζει" και τους συμπαίχτες του που πριν είχαν ήδη εξολοθρευτεί.

Η παραλλαγή προτιμάται:
- Όταν έχουμε μεγάλες σε αριθμό ομάδες παιχτών.
- Όταν έχουμε μεγαλύτερους σε ηλικία παίχτες.
- Για να διατηρήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον των "εξολοθρευμένων" παιχτών, οι οποίοι όχι μόνο δε βαριούνται όταν βρίσκονται έξω, αλλά αγωνιούν για το πότε θα σωθούν από ένα εύστοχο καλάθι, ώστε να ξαναγίνουν ενεργοί παίχτες.

Δυστυχώς, όσα βίντεο και να τράβηξα, κανένα δεν μπορεί να αποδώσει τα συναισθήματα αγωνίας και χαράς των μαθητών.
Θα αναφέρω όμως, ένα ενδεικτικό παράδειγμα, για το πόσο ενδιαφέρον και ευχάριστο γίνεται το παιχνίδι:
Χτες έπαιξαν δύο ομάδες, των 8 παιχτών η κάθε μία.
Στην Α ομάδα είχαν καεί 7 από τους οκτώ παίχτες. Στη Β ομάδα, μόνο ένας. Και ενώ η Β πανηγύριζε ότι έχει σχεδόν κερδίσει, το παιχνίδι ανατράπηκε εντελώς, όταν ο μοναδικός παίχτης της Α ομάδας, πέτυχε καλάθι και έβαλε στο παιχνίδι ξανά τους συμπαίκτες του.
Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, τα συναισθήματα του παίχτη της ομάδας Α, που περίμενε όλη η ομάδα του να τους σώσει και τελικά τα κατάφερε. Τα συναισθήματα των συμπαιχτών του όταν τους έσωσε και τα συναισθήματα της αντίπαλης ομάδας Β.

Επί 3/4, το παιχνίδι συνεχίστηκε, καμία ομάδα δε νίκησε, αλλά το ενδιαφέρον και η αγωνία παρέμειναν αμείωτα  καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Επίσης, πετύχαμε όλους τους στόχους του μαθήματος (εξάσκηση ντρίπλας, lay up, jump shoot, εμπέδωση βασικών κανονισμών) και κυρίως περάσαμε ΤΕΛΕΙΑ!!!! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...